Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2012

Zarafa [2.5/5]

Η δωρεά μιας καμηλοπάρδαλης από τον Μοχάμεντ Αλή Πασά της Αιγύπτου στον 10ο βασιλιά της Γαλλίας Κάρολο είναι σίγουρα ένα αντισυμβατικό θέμα για να εμπνεύσει μια ταινία κινουμένων σχεδίων. Το Zarafa, όμως, αποδεικνύει ότι με έξυπνο χειρισμό ακόμα και οι πιο δύσκολες ιστορίες μπορούν να επιφέρουν μαγικά αποτελέσματα. Και οι δημιουργοί της ταινίας, Remi Bezancon και Jean-Christophe Lie, καταφέρνουν επιτυχημένα να τιθασεύσουν το υλικό και να μας παρουσιάζουν την περιπέτεια ενός αγοριού που το μονό που ήθελε ήταν να εκπληρώσει την υπόσχεσή του.

Με 150.000 σχέδια από 8 διαφορετικά στούντιο κινουμένων σχεδίων και 346 σχεδιαστές από όλο το κόσμο να συνεργάζονται για την ολοκλήρωση της ταινίας, αυτό το παραδοσιακό 2D παραμύθι είναι σίγουρα μαγευτικό στο να το παρακολουθείς. Και ενώ θα ήταν εύκολο για τους συντελεστές του να εφησυχαστούν στα υπέροχα κινούμενα σχέδια και την εξαίσια μουσική του έργου, αυτό δεν συμβαίνει. Τουναντίον, καταφέρνουν να φτιάξουν μια εξαιρετική, τόσο οπτικά όσο κι αφηγηματικά, ταινία. Χωρίς να μένουν πάντα πιστοί στο ιστορικό υπόβαθρο και παραβλέποντας ένα-δύο πραγματικά εξόφθαλμα λαθάκια (όπως η εμφάνιση της πειρατίνας Μπουμπουλίνας), η ιστορία, στο σύνολο της, κυλάει ωραία και με σωστό ρυθμό διαθέτοντας τις απαραίτητες ποσότητες δράματος και ψυχαγωγίας. Όσον αφορά το κομμάτι των ηθοποιών που δανείζουν την φωνή τους, επειδή την ταινία την παρακολούθησα στα ελληνικά, δεν μπορώ να ξέρω κατά ποσό είναι καλή ή όχι στην πρωτότυπη εκδοχή της. Προσωπικά, βρήκα την ελληνική μεταγλώττιση μέτρια, κυρίως λόγω έλλειψης συναισθηματικής χροιάς των φωνών.

Εν κατακλείδι και παρά τα όποια μειονεκτήματα του, το Zarafa διαθέτει μια γλυκιά ιστορία ειπωμένη μέσα από ένα πανέμορφο animation που χάρη στη χαριτωμενιά του και το διασκεδαστικό του ύφος θα ευχαριστηθούν όχι μόνο τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες επίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου