Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2011

The Help [3.5/5]

Μια επίδοξη συγγραφέας κατά τη διάρκεια του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα της δεκαετίας του 1960 αποφασίζει να γράψει ένα βιβλίο παίρνοντας συνεντεύξεις από μαύρες υπηρέτριες που δουλεύουν σε σπίτια λευκών περιγράφοντας τις εμπειρίες τους καθώς και τις δυσκολίες που περνούν σε καθημερινή βάση. Κάτι που θα τις βάλει σε μεγάλο ρίσκο, πάντα σε σχέση με την εποχή και την περιοχή που ζούνε.

Η ΓΝΏΜΗ ΜΟΥ

Μπορεί το σενάριο να μην διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας αλλά αυτή εδώ η ταινία στα 146 λεπτά που διαρκεί αποτελεί μια βαθιά συγκινητική ανθρώπινη ιστορία γεμάτη χιούμορ και θλίψη. Η εξαιρετική παράγωγη της ταινίας (από κουστούμια μέχρι μακιγιάζ και από σκηνικά μέχρι την φωτογραφία), η πολύ καλή απεικόνιση της εποχής και κυρίως οι ερμηνείες συνθέτουν μια προσεκτικά περιποιημένη ταινία που θα σε κάνει να γελάσεις, να νευριάσεις και να συγκινηθείς. Το γεγονός δε ότι η ιστορία εδώ εξελίσσεται μέσα από τα μάτια της υπηρέτριας προσθέτει αρκετούς πόντους στο όλο εγχείρημα.

Η Meryl Streep είχε φωνάξει στα βραβεία SAG του 2009 για την τότε συμπρωταγωνίστρια της στο “Doubt”, Viola Davis: «My God, somebody give her a movie» και φαίνεται ότι η υπεύθυνη casting την άκουσε, της έδωσε το πρωταγωνιστικό ρόλο και η Viola την έβγαλε ασπροπρόσωπη. Σηκώνοντας όλο το βάρος της ταινίας πάνω της δίνει μια ερμηνεια εξαιρετική, πολλών αποχρώσεων και συναισθημάτων η οποία ανυψώνεται ακόμα περισσότερο με την βοήθεια των δεύτερων ρολών. Ιδιαίτερα της εκπληκτικής Octavia Spencer που με το χιούμορ κλέβει της σκηνές στις όποιες εμφανίζεται και των πολύ κάλων Emma Stone και Bryce Dallas Howard.

Η ταινία φυσικά όπως οι χαρακτήρες της έχει κάποια προβλήματα. Για όσους γνωρίζουν ήδη ότι ο ρατσισμός είναι κάτι κακό θα πουν ότι η ταινία αποτελεί απλά μια ανάλαφρη απεικόνιση του και ότι από την ταινία λείπει μια ισχυρή άποψη. Συνολικά όμως η ταινία θα σας διασκεδάσει, θα σας κάνει να δακρύσετε και να δείτε ότι η ικανότητα των ανθρώπων να αγαπούν ο ένας τον άλλον υπάρχει ακόμα, παρόλη την ασχημία του κόσμου γύρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου