Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2011

Anonymos [2/5]

Ένα ιστορικό δράμα το οποίο προωθεί την θεωρία ότι ήταν στην πραγματικότητα ο Edward De Vere, κόμης της Οξφόρδης, ο οποίος έγραψε τα έργα του Shakespeare. Και δραματοποιεί τα γεγονότα που οδηγούν στην εξέγερση Essex και τη διαδοχή της βασίλισσας Ελισάβετ.

Η ΓΝΏΜΗ ΜΟΥ

Έχοντας κάτσει στην καρέκλα του σκηνοθέτη σε κάποιες από τις πλέον μεγαλύτερες big budget παραγωγές των τελευταίων ετών (2012, Independence Day) ο Ronald Emmerich αποφασίζει με την νέα του ταινία να αλλάξει πλεύση και να καταπιαστεί με ένα δράμα εποχής με άνισα όμως αποτελέσματα.

Στα θετικά της ταινίας ο Rhys Ifans κάνει ότι καλύτερο μπορεί για να διατηρήσει το ερμηνευτικό κομμάτι της ταινίας σε ένα επίπεδο καθώς και το σενάριο του John Orloff το οποίο παίζει με πραγματικά γεγονότα και θεωρίες συνωμοσίας τα οποία είναι έτσι δεμένα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν υλικό για μια σαφώς καλύτερη ταινία.

Από εκεί και πέρα όμως φοβάμαι ότι τα υπόλοιπα δεν λειτουργούν. Η σκηνοθεσία του Emmerich θα ταίριαζε καλύτερα σε μια ταινία από αυτές που έχει συνηθίσει να γυρίζει και όχι σε ένα ιστορικό δράμα. Και όσο πηγαίνει η ταινία προς το τέλος της και την λύση του "μυστηρίου" τόσο περισσότερο ο Emmerich χάνει την μπάλα σε βαθμό που προκαλεί μια σύγχυση στον θεατή προσπαθώντας να χωρέσει και να δείξει κάθε λεπτομέρεια. Τα φλας μπακ από ένα σημείο και μετά αρχίζουν και κουράζουν και οι "κακοί" γίνονται καρικατούρες και χωρίς τα ειδικά εφέ της καταστροφής ο Emmerich μοιάζει ανίκανος να διαχειριστεί το όλο θέμα.

Το σημαντικότερο μειονέκτημα παρόλα αυτά για μένα βρίσκεται στις ερμηνείες. Και ενώ θα πίστευες ότι λόγω των ονομάτων η ταινία τουλάχιστον θα ήταν άρτια ως προς το ερμηνευτικό κομμάτι δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ο ηθοποιός που παίζει τον Shakespeare (Rafe Spall) μάλλον νομίζει ότι παίζει σε άλλη ταινία, ο Sebastian Armesto που υποδύεται τον Ben Jonson είναι υπέρ του δέοντος υπερβολικός κάτι το οποίο ισχύει (δυστυχώς) και για την Vanessa Redgrave η οποία παίζει με τέτοιο τρόπο την βασίλισσα Ελισάβετ που στο μυαλό σου αναπολείς τα 6 λεπτά παρουσίας της Judi Dench στο Shakespeare in Love.

Για να κλείσω η ταινία είναι διασκεδαστική και το θέμα της αποτελεί απο μονό του αντικείμενο συζητήσεων και ατελείωτων ωρών ψαξίματος στο wikipedia. Άπλα πιστεύω ότι στα χέρια ενός πιο εμπείρου σκηνοθέτη θα μπορούσε να ήταν πολύ πολύ καλύτερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου