Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

The Conspirator [4/5]

Η Mary Surratt είναι η μόνη γυναίκα που κατηγορείται ως συνωμότης στη δολοφονία του Abraham Lincoln. Ολόκληρο το έθνος στρέφεται εναντίον της και είναι στα χέρια του απρόθυμου δικηγόρου υπεράσπισης της να αποκαλύψει την αλήθεια και να σώσει τη ζωή της.

Η ΓΝΏΜΗ ΜΟΥ

Είδα την ταινία χθες και ακόμα σκέφτομαι το πόσο πολύ μου έμεινε στο μυαλό λόγω της δυναμικής της. Το να βλέπεις κινηματογράφο και μετά να προσπαθείς να γράψεις κάτι για αυτό που είδες είναι δύσκολο. Φυσικά και μετράει το τεχνικό μέρος του θέματος αλλά για μένα περισσότερο έχει να κάνει με το τι συναίσθημα σου αφήνει η κάθε ταινία όταν ανοίγουν τα φώτα και βγαίνεις από την αίθουσα. Και η συγκεκριμένη μου άφησε ένα συναίσθημα συγκίνησης και προβληματισμού για το τι είναι ικανοί οι άνθρωποι να κάνουν.

Το “The Conspirator” αποτελεί το ντεμπούτο της American Film Company, μιας εταιρίας παραγωγής που σαν στόχο έχει τη δημιουργία ταινιών, με υψηλό επίπεδο ιστορικής ακρίβειας, αναφορικά με το παρελθόν των Ηνωμένων Πολιτειών. Σαν σκηνοθέτης επιλέχτηκε ο βραβευμένος με Όσκαρ Robert Redford ο οποίος με προσεκτική και υπομονετική κατεύθυνση επιτρέπει στην ταινία να πάρει το χρόνο της στο να διηγηθεί την ιστορία της.

Και πιστέψτε με αυτή εδώ είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία που ρίχνει φως σε κάποια κομμάτια της αμερικανικής ιστορίας που λίγοι πραγματικά γνωρίζουν. Το σενάριο του James D. Solomon είναι τόσο καλά δομημένο και εξελίσσεται έτσι που είναι σαν να παρακολουθείς κάποια σειρά μυστηρίου. Οι δολοπλοκίες, οι μηχανορραφίες και τα ψέματα διαδέχονται το ένα το άλλο με τέτοιο μεθοδικό και έξυπνο τρόπο που είναι εντυπωσιακό. Και η ιστορία επαναλαμβάνεται δεν λένε; Ε το “Conspirator” είναι ένα καλά μελετημένο ιστορικό δράμα το οποίο θέτει ερωτήσεις και θέματα επίκαιρα ακόμα και σήμερα. Από τον έλεγχο της κοινής γνώμης μέσω του εκφοβισμού, την θανατική ποινή, το δικαίωμα υπεράσπισης των ανθρώπων που έχουν διαπράξει ειδεχθή εγκλήματα και την "τυφλή" δικαιοσύνη.

Από ερμηνευτική πλευρά η Robin Right (χωρίς το Penn πλέον) είναι μια υποτιμημένη ηθοποιός και εδώ δίνει μια επιβλητική ερμηνεία ως Mary Surratt με τον James McAvoy να είναι εξίσου καλός ως ο νεαρός δικηγόρος υπεράσπισης της. Στους δεύτερους ρόλους ο Tom Wilkinson αποτελεί πάντοτε εγγύηση καλής ερμηνείας, ενώ έξοχη βρήκα για ακόμη μια φορά την νεαρή Evan Rachel Wood. 

Για να κλείσω, το “The Conspirator” είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ταινία η οποία υποστηρίζεται από μια εκπληκτική καλλιτεχνική διεύθυνση και κοστούμια, διαθέτει ένα έξοχο cast και είτε είναι η πραγματική ιστορία είτε μια εκδοχή της ιστορίας σε κάνει να αναρωτηθείς ότι καμία "κρίση" και κανένας "φόβος" δεν πρέπει να μας κάνει να εγκαταλείψουμε τα ιερά δικαιώματα που το Σύνταγμα εγγυάται στους πολίτες καθώς και ότι η χειραγώγηση των αδυνάτων από τους "δυνατούς" είναι σύνηθες φαινόμενο σε όποια εποχή και αν ζούμε.

“Εν καιρό πολέμου, ο νόμος σωπαίνει”

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

The Amazing Spider-Man [3/5]

Reboot. Σε κινηματογραφικούς όρους ισοδυναμεί με την εν μέρει ή και ολική απόρριψη μιας υπάρχουσας ταινίας ή σειράς ταινιών και την επανεκκίνηση της με καινούργιες ιδέες, ιστορίες ή στυλ αφήγησης. Αλλιώς «πώς να βγάλουμε περισσότερα λεφτά», κάτι που δυστυχώς για το The Amazing Spider-Man τείνει να κλίνει προς, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι δεν διαθέτει αρετές. Από το 2005 έως το 2011 μόνο, τουλάχιστον καμιά δεκαπενταριά περιπτώσεις reboot έχουν πραγματοποιηθεί ή βρίσκονται στο στάδιο των γυρισμάτων. Κοινά χαρακτηριστικά σε όλες τις περιπτώσεις είναι ότι η όποια αφηγηματική συνέχεια προηγούμενων ταινιών με το ίδιο θέμα σβήνεται, με αποτέλεσμα ένα φρεσκαρισμένο franchise που και θα προσελκύσει ξανά ένα ευρύτερο κοινό και θα είναι και δικαιολογημένο. Και τι εννοώ με αυτό. Ας πάρουμε παράδειγμα το Batman Begins. Μιλάμε για ένα reboot το οποίο από όποια πλευρά και να το δεις, δικαιολογεί την ύπαρξη του. Χρονικά μεσολαβούσαν οκτώ χρόνια από την τελευταία ταινία Batman (το Batman &

Made in Italy ★

Κάποιος είπε κάποτε ότι η “ζωή” είναι αυτό που συμβαίνει όταν δεν περιμένεις κάτι να συμβεί. Και είναι τόσο αλήθεια. Ο ίδιος άνθρωπος όμως μάλλον δεν θα είχε δει ταινίες σαν αυτή, που περιμένεις κάτι να συμβεί αλλά τελικά τίποτα δεν συμβαίνει, και οι ώρες της ζωής σου σπαταλιούνται άσκοπα. Πριν την κριτική, η συγκεκριμένη ταινία απαιτεί να έχουμε κάποιο υπόβαθρο. Στο έργο πρωταγωνιστούν οι Liam Neeson και Micheal Richardson, πατέρας και γιος αντίστοιχα στην πραγματική ζωή. Όλοι γνωρίζουμε ότι το 2009 η Natasha Richardson, γυναίκα του Liam Neeson και μητέρα του Micheal Richardson, έφυγε από τη ζωή καθώς ο τραυματισμός της στο κεφάλι κατά τη διάρκεια ενός συνηθισμένου μαθήματος σκι για αρχαρίους απέβη μοιραίος. Η πλοκή της ταινίας τώρα αφορά έναν πατέρα και γιο που επιστρέφουν στην Ιταλία για να πουλήσουν το σπίτι που κληρονόμησαν από την αείμνηστη σύζυγο και μητέρα αντίστοιχα. Κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης της βίλας, θα γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους, βελτιώνοντας τη σχέση τους που

Contraband [1.5/5]

Το «Τελικό Χτύπημα» είναι η κλασσικού τύπου ταινία ληστείας, όπου καθώς προχωράει, τα πράγματα γίνονται όλο και χειρότερα και που φυσικά έχουμε ξαναδεί εκατοντάδες φορές. Δεν έχει σημασία, βέβαια, αν μια ταινία «θυμίζει» μια άλλη ή έχει την αίσθηση του γνώριμου. Με βάση ένα κάλο σενάριο όλα αυτά ξεχνιούνται. Αλλά, αλίμονο, εδώ δεν υπάρχει η σωστή βάση, με αποτέλεσμα η ταινία να κατατάσσεται στην κατηγορία «το είδαμε, το ξεχάσαμε». Πρόκειται για μια ταινία δομημένη με μια απλή αρχή, ένα απλό τέλος κι ένα περίπλοκο μεσαίο κομμάτι. Το θέμα, όμως, είναι ότι στις ταινίες με ληστείες, καθώς και στα περισσότερα θρίλερ, ξέρουμε ότι τα πράγματα δεν θα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, ίσως κάπου-κάπου να θέλουμε και να δούμε επιπλοκές προκειμένου να παρακολουθήσουμε την ομάδα των χαρακτήρων καθώς θα προσπαθεί να προσαρμοστεί και να τις ξεπεράσει. Το πρόβλημα είναι ότι στο παρόν φιλμ αυτές οι επιπλοκές δεν αισθάνονται τόσο πολύ ως φυσικές, αλλά περισσότερο σαν στοιχεία πλοκής από άλλες τέτοιες ται