Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2011

The Conspirator [4/5]

Η Mary Surratt είναι η μόνη γυναίκα που κατηγορείται ως συνωμότης στη δολοφονία του Abraham Lincoln. Ολόκληρο το έθνος στρέφεται εναντίον της και είναι στα χέρια του απρόθυμου δικηγόρου υπεράσπισης της να αποκαλύψει την αλήθεια και να σώσει τη ζωή της.

Η ΓΝΏΜΗ ΜΟΥ

Είδα την ταινία χθες και ακόμα σκέφτομαι το πόσο πολύ μου έμεινε στο μυαλό λόγω της δυναμικής της. Το να βλέπεις κινηματογράφο και μετά να προσπαθείς να γράψεις κάτι για αυτό που είδες είναι δύσκολο. Φυσικά και μετράει το τεχνικό μέρος του θέματος αλλά για μένα περισσότερο έχει να κάνει με το τι συναίσθημα σου αφήνει η κάθε ταινία όταν ανοίγουν τα φώτα και βγαίνεις από την αίθουσα. Και η συγκεκριμένη μου άφησε ένα συναίσθημα συγκίνησης και προβληματισμού για το τι είναι ικανοί οι άνθρωποι να κάνουν.

Το “The Conspirator” αποτελεί το ντεμπούτο της American Film Company, μιας εταιρίας παραγωγής που σαν στόχο έχει τη δημιουργία ταινιών, με υψηλό επίπεδο ιστορικής ακρίβειας, αναφορικά με το παρελθόν των Ηνωμένων Πολιτειών. Σαν σκηνοθέτης επιλέχτηκε ο βραβευμένος με Όσκαρ Robert Redford ο οποίος με προσεκτική και υπομονετική κατεύθυνση επιτρέπει στην ταινία να πάρει το χρόνο της στο να διηγηθεί την ιστορία της.

Και πιστέψτε με αυτή εδώ είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία που ρίχνει φως σε κάποια κομμάτια της αμερικανικής ιστορίας που λίγοι πραγματικά γνωρίζουν. Το σενάριο του James D. Solomon είναι τόσο καλά δομημένο και εξελίσσεται έτσι που είναι σαν να παρακολουθείς κάποια σειρά μυστηρίου. Οι δολοπλοκίες, οι μηχανορραφίες και τα ψέματα διαδέχονται το ένα το άλλο με τέτοιο μεθοδικό και έξυπνο τρόπο που είναι εντυπωσιακό. Και η ιστορία επαναλαμβάνεται δεν λένε; Ε το “Conspirator” είναι ένα καλά μελετημένο ιστορικό δράμα το οποίο θέτει ερωτήσεις και θέματα επίκαιρα ακόμα και σήμερα. Από τον έλεγχο της κοινής γνώμης μέσω του εκφοβισμού, την θανατική ποινή, το δικαίωμα υπεράσπισης των ανθρώπων που έχουν διαπράξει ειδεχθή εγκλήματα και την "τυφλή" δικαιοσύνη.

Από ερμηνευτική πλευρά η Robin Right (χωρίς το Penn πλέον) είναι μια υποτιμημένη ηθοποιός και εδώ δίνει μια επιβλητική ερμηνεία ως Mary Surratt με τον James McAvoy να είναι εξίσου καλός ως ο νεαρός δικηγόρος υπεράσπισης της. Στους δεύτερους ρόλους ο Tom Wilkinson αποτελεί πάντοτε εγγύηση καλής ερμηνείας, ενώ έξοχη βρήκα για ακόμη μια φορά την νεαρή Evan Rachel Wood. 

Για να κλείσω, το “The Conspirator” είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ταινία η οποία υποστηρίζεται από μια εκπληκτική καλλιτεχνική διεύθυνση και κοστούμια, διαθέτει ένα έξοχο cast και είτε είναι η πραγματική ιστορία είτε μια εκδοχή της ιστορίας σε κάνει να αναρωτηθείς ότι καμία "κρίση" και κανένας "φόβος" δεν πρέπει να μας κάνει να εγκαταλείψουμε τα ιερά δικαιώματα που το Σύνταγμα εγγυάται στους πολίτες καθώς και ότι η χειραγώγηση των αδυνάτων από τους "δυνατούς" είναι σύνηθες φαινόμενο σε όποια εποχή και αν ζούμε.

“Εν καιρό πολέμου, ο νόμος σωπαίνει”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου