Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2011

Carnage [4.5/5]

Το Carnage βασίζεται στο πολύ επιτυχημένο θεατρικό έργο τηςYasmina Reza, «God Of Carnage», το οποίο διηγείται μια ιστορία γύρω από ένα μάλλον τυπικό συμβάν, αυτό ενός παιδικού καυγά και την συνάντηση των γονιών τους ύστερα. Η ταινία λαμβάνει χώρα σε ένα διαμέρισμα στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης (η ταινία στην πραγματικότητα γυρίστηκε στο Παρίσι για ευνόητους λόγους), όπου παρακολουθούμε τα δυο ζευγάρια καθώς αυτά ξεκινούν μια φαινομενικά πολιτισμένη συζήτηση. Κατά τη διάρκεια της αρχικά ευγενικής ψιλοκουβέντας, θα γνωρίσουν ο ένας τον άλλον επιφανειακά. Καθώς όμως η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τον καυγά των παιδιών, η όποια ευπρέπεια και τρόποι καλής συμπεριφοράς ξεχνιούνται και τα πράγματα παίρνουν άλλη τροπή.

Νομίζω ότι οποιαδήποτε περαιτέρω λεπτομέρεια αναφέρω απλά θα αποτελούσε ένα μεγάλο spoiler. Το μόνο που θα πω είναι ότι το σενάριο αναπτύσσεται με βιτριολικό χιούμορ και καταπιάνεται με ένα πλήθος θεμάτων και συναισθημάτων καθώς εμείς παρακολουθούμε τα ζευγάρια να επιδίδονται σε ένα τέτοιο λεκτικό πόλεμο, που απαξιεί οποιαδήποτε έννοια καθωσπρεπισμού και καθιστά προφανές ότι οι τέσσερις ενήλικες δεν διαφέρουν και πολύ από τα παιδιά τους.

Κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον μας, η σκηνοθεσία του Polanski είναι εξαιρετικά διαυγής και ακριβής. Με σχεδόν σταθερή κάμερα και χρησιμοποιώντας καθρέπτες και περίτεχνα κοντινά πλάνα, δημιουργεί μια κλειστοφοβική ατμόσφαιρα παγιδεύοντας μέσα στο διαμέρισμα τους πρωταγωνιστές του και παρακολουθώντας τους στενά.

Και όσο για τους πρωταγωνιστές του, μιλάμε για ένα κουαρτέτο ηθοποιών που και μόνο η συνύπαρξη τους αποτέλεσε είδηση. Συνολικά μεταξύ τους μετράνε οχτώ υποψηφιότητες για Όσκαρ και τέσσερις βραβεύσεις και πραγματικά δεν ξέρω από πού να αρχίσω. Υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση στο να παρακολουθείς αυτή την τετράδα των μεγάλων ηθοποιών να τα δίνουν όλα και να το διασκεδάζουν. Όλοι τους εκπληκτικοί από τις εκρήξεις του Reilly και τις υστερίες της Foster μέχρι τον εκκωφαντικό σαρκασμό του Waltz και τον ζαλισμένο κομφορμισμό της Winslet.

«Carnage» στα ελληνικά σημαίνει σφαγή και αυτή εδώ η ταινία με τρόπο εκρηκτικά αστείο και σαρδόνιο μέσα στα 79 λεπτά που διαρκεί (γυρισμένη σε πραγματικό χρόνο), καταφέρνει να αποκαλύψει την ασχήμια της ανθρώπινης φύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου