Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2012

The Vow [2/5]

Οι ρομαντικές ταινίες είναι ένα είδος ταινιών που πότε δεν μπορείς να ξέρεις πώς θα εξελιχτούν. Μπορεί να είναι τύπου Κάθε Φορά, Πρώτη Φορά, μια ταινία που παρά το ενδιαφέρον θέμα της καταλήγει σε μια κλασσική σαχλό-ερωτικό-κωμωδία. Μπορεί, όμως, να εξελιχτεί και σε Η Αιώνια Λιακάδα ενός Καθαρού Μυαλού, ένα αριστούργημα από τα λίγα και πραγματική απεικόνιση των σχέσεων και της αγάπης. Το «Έρωτας από την Αρχή» χωρίς να είναι κακό, θα έλεγα ότι βρίσκεται κάπου στην μέση.

Ο λόγος που γίνεται αναφορά σε αυτές τις δυο ταινίες, χωρίς να λέω βέβαια ότι μοιάζουν, είναι γιατί έχουν πάνω-κάτω σαν βάση τους το ίδιο θέμα. Την απώλεια μνήμης. Στο «Έρωτας από την Αρχή» συγκεκριμένα, έχουμε να κάνουμε με ένα ζευγάρι, τον Leo και την Paige, όπου συναντιούνται χαριτωμένα μια μέρα, ερωτεύονται γρήγορα και ζουν μαζί μια αρμονική μποέμικη ζωή. Αυτό, έως ότου εκείνη, μετά από ένα ατύχημα, δεν έχει καμία ανάμνηση των τελευταίων χρόνων αλλά και του ίδιου του Leo. Εκείνος, τότε, αρχίζει να προσπαθεί απεγνωσμένα να σώσει την αγάπη τους. Είτε το πετύχει είτε όχι δεν έχει σημασία, καθώς το βασικό εδώ είναι το πώς η αληθινή αγάπη εξελίσσεται, παίρνει πολλές μορφές και ποτέ δεν χάνεται.

Ναι, ξέρω τι θα πείτε, πόσες τέτοιες χιλιοειπωμένες ρομαντικές ιστορίες που μοιάζουν μέχρι αηδίας θα βγάλει ακόμα το Χόλιγουντ; Σκηνοθετημένο και γραμμένο, μαζί με άλλους, από τον Michael Sucsy (Grey Gardens), υπάρχει όντως αφθονία κλισέ, αλλά περιέργως η συγκεκριμένη ταινία λειτουργεί. Και λειτουργεί γιατί παίρνει τη σχέση αυτών των δυο ανθρώπων και την όλη κατάσταση στα σοβαρά. Αφήνει τους ηθοποιούς να μας εξηγήσουν πώς αισθάνονται, αντί για ένα λυπημένο ποπ τραγούδι όπως κλασσικά γίνεται. Δεν κλίνει απόλυτα προς το μελό ενώ υπάρχει και μια αρκετά καλή δόση χιούμορ. Οι Tatum και McAdams κάνουν μια αξιοπρεπέστατη δουλειά με αυτά που τους δίνονται, ενώ η χημεία μεταξύ τους είναι εξαιρετική. Εν γένει, το «The Vow» αποδεικνύεται σαφώς καλύτερη από οποιαδήποτε άλλη ταινία τέτοιου είδους έχει κυκλοφορήσει τον τελευταίο καιρό.

Πραγματικά ρομαντική και επιβεβαιωτική ως προς την δύναμη της αγάπης, το φιλμ βλέπεται πολύ ευχαρίστα. Σίγουρα θα μπορούσα εύκολα να σκαλίσω λίγο περισσότερο τα πράγματα εδώ και εκεί, αλλά η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου πλησιάζει και αυτή είναι η καλύτερη επιλογή σας. Καθίστε κοντά, κρατήστε τα χέρια και απολαύστε την.

1 σχόλιο:

  1. Μου αρέσει η Rachel McAdams και, αν και το θέμα είναι όντως κλισέ και έχει προσεγγιστεί από τις περισσότερες πιθανές πλευρές, συμφωνώ ότι για κάποιο λόγο κεντρίζει το ενδιαφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή