Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2012

Bernie [3.5/5]

Δεν υπάρχει τίποτα πιο παράξενο από μια παράξενη πραγματική, αληθινή ιστορία. Και ο Richard Linklater όχι μόνο κατάλαβε ότι η ιστορία που είχε στα χεριά του ήταν συναρπαστική, αλλά διαθέτει και την κατάλληλη κινηματογραφική ικανότητα προκειμένου να τη διηγηθεί τέλεια. Ο εφευρετικός σκηνοθέτης (Πριν το Ξημέρωμα, Waking Life, A Scanner Darkly, Fast Food Nation) έχει συνδυάσει την αφήγηση με το ντοκιμαντέρ προκειμένου φτιάξει ένα μοναδικό και τέλειο όχημα που θα του δώσει τη δυνατότητα να πει την ιστορία του Bernie Tiede.

Δεν θα σας χαλάσω την ιστορία, ούτε θα σας αφαιρέσω τις απολαύσεις που σας περιμένουν κατά τη διάρκεια του έργου, μπαίνοντας σε πάρα πολλές λεπτομέρειες. Αυτό που θα επισημάνω είναι ότι (σε συνεργασία με τον δημοσιογράφο Skip Hollandsworth) ο Linklater έχει γράψει ένα σενάριο που βασίζεται εξολοκλήρου σε πραγματικά στοιχεία. Και αυτά είναι οι χαρακτήρες, συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων της πόλης, και η ιστορία τού τι συνέβη. Ο τρόπος με τον οποίο αυτή η ξεκαρδιστική κι ανθρωπινή ιστορία έχει δομηθεί επιτρέποντας στους κατοίκους της μικρής πόλης του Κάρθατζ στο Τέξας να παριστάνουν τους ενσυνείδητους αφηγητές, είναι πέρα για πέρα εμπνευσμένος και παρέχει στο κοινό μια ενδιαφέρουσα εικόνα για την πολυπλοκότητα και την ηθική επιλεκτικότητα της ανθρώπινης φύσης.

Τροφοδοτούμενη από μια σύνθετη και λεπτών αποχρώσεων ερμηνεία από τον Jack Black και μια μοναδικά ξεκαρδιστική ερμηνεία από τη Shirley MacLaine, το «Bernie» είναι μια πικρά ειρωνική και απροσδόκητα συγκινητική ταινία που θα σας βάλει σε σκέψεις για το πώς η αμεροληψία στην απόφαση ενός εγκλήματος είναι τόσο θεμελιώδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου