Δευτέρα, 28 Μαΐου 2012

The Whistleblower [3/5]

Όταν η αστυνομικίνα Kathy Bolkovac (Rachel Weisz) δέχεται μια θέση ως μέλος ειρηνευτικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη μεταπολεμική Βοσνία, το σχέδιο της ήταν απλά να κερδίσει αρκετά χρήματα έτσι ώστε να μετακομίσει πιο κοντά στον πρώην της, που είχε πάρει την επιμέλεια της κόρης τους. Φτάνοντας, όμως, σε μια χώρα όπου οι γυναίκες έπεφταν τακτικά θύματα βιασμού, σεξουαλικής δουλείας και μαζικών δολοφονιών, αποφασίζει να λάβει πιο ενεργό ρόλο. Όταν ανακαλύπτει για το κύκλωμα εμπορίας γυναικών που λαμβάνει χώρα εκεί, με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να γνωρίζουν για την κατάσταση χωρίς να κάνουν κάτι και διπλωμάτες να συμμετέχουν στο κύκλωμα, ορκίζεται να βοηθήσει τα ανυπεράσπιστα θύματα του κυκλώματος.

Δραματοποιώντας την αληθινή ιστορία της Kathryn Bolkovac και χρησιμοποιώντας τις εμπειρίες μιας γυναίκας προκειμένου να ρίξει το απαιτούμενο φως στην αυξανόμενη επιδημία της σεξουαλικής και ψυχολογικής καταπίεσης των ανθρώπων, το «Επικίνδυνη Σιωπή» καλείται να αναδείξει μερικές σκληρές πραγματικότητες της ζωής, διερευνώντας και δείχνοντας λεπτομερέστατα τη φρίκη που ο άνθρωπος μπορεί να προκαλέσει. Το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Larysa Kondracki είναι μια αμείλικτη απεικόνιση της σεξουαλικής εμπορίας σε έναν δήθεν πολιτισμένο κόσμο. Μιλάει για μια θαρραλέα γυναίκα που ρισκάρει τη ζωή της για να εκθέσει απάνθρωπες πράξεις κι έρχεται αντιμέτωπη με ένα σύστημα που στερείται ηθικής. Το «Επικίνδυνη Σιωπή», λοιπόν, είναι από εκείνες τις ταινίες που είναι δύσκολο να διαχωρίσεις τη δύναμη της ιστορίας από την ίδια την ταινία. Μιλάει για ένα θέμα που αξίζει να ειπωθεί και που από μόνο του αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι της άξιας του έργου. Ωστόσο, όσο ζωτικής σημασίας κι αν είναι το μήνυμα, η σκηνοθέτιδα δεν παύει να γυρίζει μια «ταινία», με αποτέλεσμα το άνισο σε ρυθμό κι ανάπτυξη χαρακτήρων σενάριο της και οι συμβάσεις των ταινιών θρίλερ που χρησιμοποιεί να μετριάζουν κάπως το τελικό αποτέλεσμα.

Παρά τις αδυναμίες της, όμως, είναι μια ταινία που συστήνω ανεπιφύλακτα να δείτε, μόνο και μόνο για τη σημαντική ιστορία που εξιστορεί και την εξαιρετική ερμηνεία της πρωταγωνίστριας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου