Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου 2013

The Wolf of Wall Street [4/5]

Βλέποντας τον «Λύκο της Wall Street» ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια, βασισμένη σε αληθινή ιστορία, ταινία που εξιστορεί τη ζωή του χρηματιστή Jordan Belfort, ενός ανθρώπου που ενώ είχε όλα τα μέσα να ζήσει μια αριστοκρατική ζωή, κατέληξε στο έγκλημα, τη διαφθορά και τη σύλληψη. Απεικονίζοντας την άνοδο και την πτώση αυτού του ανθρώπου με τέτοιο ηδονιστικό τρόπο που δεν θα μπορείτε να τραβήξετε τα ματιά σας από την οθόνη, αυτή η ιστορία ενός αντι-ήρωα (γνώριμος χαρακτήρας των ταινιών του Scorsese) αποτελεί την πέμπτη συνεργασία του μαγικού δίδυμου Martin Scorsese και Leonardo DiCaprio και όπως και τις προηγούμενες φορές («Οι Συμμορίες της Νέας Υόρκης», «Ιπτάμενος Κροίσος», «Ο Πληροφοριοδότης» και «Το Νησί των Καταραμένων») οι δυο τους τα καταφέρνουν περίφημα παραδίδοντας μια τρίωρης διάρκειας καθηλωτική εξτραβαγκάντσα.

Ο Leonardo DiCaprio πρωταγωνιστεί ως Belfor. Ο χαρακτήρας του ζει μια πολυτελή ζωή και χάρη στην ερμηνεία του DiCaprio θα νιώσετε τον εαυτό σας σαν ένα κομμάτι του κόσμου του, καθώς η ταινία εξελίσσεται. Όπως Belfort, έτσι και εμείς παρασυρόμαστε από τις πλούσιες υπερβολές στην οθόνη και απορροφιόμαστε από έναν κόσμο που μοιάζει να ζει με ευαγγέλιο το μότο του Gordon Gekko («Γουώλ Στρητ»), «Greed is Good». Ξεπερνώντας για άλλη μια φορά τον εαυτό του (μετά το περσινό «Django, ο Τιμωρός»). ο DiCaprio παραδίδει μια επικών διαστάσεων ερμηνεία από εκείνες που απαιτούν την προσοχή σου από την αρχή έως το τέλος. Με ομιλίες κατευθείαν μέσα στην κάμερα, αλλά και με πιο συναισθηματικά προσωπικές στιγμές, ο Belfort γίνεται στα χέρια του DiCaprio ταυτόχρονα ένα κατηγορητήριο και μια γιορτή του αμερικανικού ονείρου και όσων το απολαμβάνουν.

Η ερμηνεία του DiCaprio οφείλεται φυσικά στον Scorsese. Συνδυάζοντας το σκοτεινό κωμικό στοιχειό του «Βασιλιά για μια Νύχτα» με το στιλιστικό, κινηματογραφικό παθός του «Τα Καλά Παιδιά», ο θρυλικός σκηνοθέτης επιστρέφει στα κινηματογραφικά δρώμενα με ίσως την πιο τολμηρή και προκλητική ταινία του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε αυτή την ταινία ο Scorsese το διασκεδάζει, απελευθερώνεται και φτιάχνει ένα φιλμ που καταπλήσσει και παρόλο που διαρκεί τρεις ώρες, δεν αφήνει την πλήξη να κυριαρχήσει ούτε δευτερόλεπτο, παρέχοντας μας λεπτό προς λεπτό συγκινήσεις, αλλά και στιγμές καθαρής αδρεναλίνης. Με σύμμαχο του ένα, άξιο για Όσκαρ, μοντάζ από τη Thelma Schoonmaker και μια εξαιρετική φωτογραφία από τον Rodrigo Prieto, ο Scorsese με αυτό το αδυσώπητα κυνικό roller-coaster εδραιώνει τη θέση του ως, αναμφισβήτητα, ένας από τους καλύτερους σκηνοθέτες εν ζωή.

Εν ολίγοις, θα έλεγα ότι το «Ο Λύκος της Wall Street» είναι μια πραγματικά καταπληκτική ταινία. Αναδεικνύει το απίστευτο ταλέντο όλων όσων εμπλέκονται στην παραγωγή του, είτε αυτό είναι οι ηθοποιοί, ο σκηνοθέτης, οι τεχνικοί και ούτω καθεξής. Ένα εξαιρετικό χριστουγεννιάτικο δώρο για όλους τους κινηματογραφόφιλους και μια ταινία που πραγματικά, ούτως ή άλλως, αξίζει να δεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου