Κυριακή, 10 Ιουνίου 2012

American Reunion [2.5/5]

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι έχουν περάσει 13 χρόνια από τότε που πρωτοσυναντήσαμε τους Jim, Michelle, Oz και Stiffler στο πρώτο (και καλύτερο) American Pie. Στο «American Reunion», όλοι οι γνώριμοι μας χαρακτήρες επιστρέφουν και μας προσφέρει όλα όσα προσδοκούσαμε.

Όπως και με τις τρεις πρώτες ταινίες (δεν μετράω τις υπόλοιπες, κατευθείαν σε DVD, συνέχειες), δεν είναι η δράση, η περιπέτεια ή η σύνθετη πλοκή που το κοινό αναζητά από το συγκεκριμένο franchise. Όχι, αυτό που θέλει είναι το γέλιο. Ομολογουμένως, δεν είναι όλα τα αστεία επιτυχημένα και υπάρχει ακόμα άφθονο χιούμορ τουαλέτας, αλλά η ταινία θα σας κάνει να γελάσετε. Αρκετά, κιόλας. Η έξυπνη γραφή του διδύμου Jon Hurwitz και Hayden Schlossberg χειρίζεται με τρυφερότητα και κατανόηση του χαρακτήρες, με την πλοκή του καθενός να εξελίσσεται φυσιολογικά και σωστά. Υπάρχει μια ωραία ισορροπία μεταξύ του χαζού και του έξυπνου, του γελοίου και του εγκάρδιου. Με τους Hurwitz, Schlossberg να είναι σίγουρα οπαδοί του πρωτοτύπου, υπάρχουν πολλές αναφορές σε προηγούμενες καταστάσεις και γεγονότα, καθώς και μουσικές επιλογές που θα σου φάνουν οικείες. Κάτι που κάνει το «American Reunion» πιο εύκολα προσιτό σε εκείνους που θυμούνται με στοργή την πρώτη ταινία. Για όσους, όμως, δεν γνωρίζουν τις προηγούμενες ταινίες του franchise, θα πρέπει να καλύψουν τη διαφορά πριν κατευθυνθούν στο σινεμά. Αλλιώς, μπορεί να αισθανθούν ότι βρίσκονται στο reunion ενός ξένου, παρακολουθώντας παρέες να αναπολούν στιγμές ανωριμότητας από το παρελθόν τους.

Όπως αναφέρθηκε, όλο το καστ είναι επανενωθεί. Ο Jason Biggs, ο οποίος πραγματικά αρνείται να μεγαλώσει, είναι συμπαθής και ιδιαίτερα απολαυστικός ως Jim. Οι Chris Klein, Thomas Ian Nicholas και Eddie Kaye Thomas τα καταφέρνουν περίφημα χωρίς να έχουν να κάνουν τίποτα το ιδιαίτερο. Ο Eugene Levy είναι αναμενόμενα εξαιρετικός ως ο πατέρας του Jim. Αλλά για μια ακόμη φορά, οι περισσότερες από τις καλύτερες σκηνές κι ατάκες της ταινίας προέρχονται από τον χαρακτήρα του Seann William Scott, τον Stifler. Ο «Stifmeister», λοιπόν, επιστρέφει και είναι σε μεγάλα κέφια. Ο πιο καλογραμμένος χαρακτήρας μακράν και προς έκπληξη όλων, η καρδιά της ταινίας. Δυστυχώς, τα κορίτσια της παρέας (Alyson, Tara και Mena) έχουν μικρούς ρόλους, ενώ και οι νέες γυναικείες προσθήκες στο καστ υπάρχουν κατά κύριο λόγο για οφθαλμόλουτρο.

Το «American Reunion», λοιπόν, είναι μια επανένωση τόσο για το κοινό όσο και για τους χαρακτήρες στην οθόνη. Χωρίς ποτέ να αποκτά την εικόνα μιας αξέχαστης κωμωδίας, προσφέρει δυο χαλαρές ώρες γέλιου με μπόλικη δόση νοσταλγίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου