Σάββατο, 7 Ιουνίου 2014

Million Dollar Arm [2.5/5]

Αν δεν εμφανιζόταν στην αρχή το κλασσικό «βασισμένο σε αληθινή ιστορία» και να μου το έλεγαν, δεν θα πίστευα ότι το «Χέρι του Ενός Εκατομμυρίου» είναι εξιστόρηση πραγματικών γεγονότων. Η πλοκή θέλει τον πρωταγωνιστή J.B. Bernstein να βρίσκεται σε χαλεπούς καιρούς, με αποτέλεσμα σε μια τελευταία προσπάθεια να σώσει την καριέρα του, να αποφασίζει την οργάνωση ενός πανεθνικού διαγωνισμού (από εκεί και το όνομα της ταινίας) στην Ινδία, προκειμένου να βρει τους καλύτερους παίκτες του κρίκετ με την ελπίδα ότι θα τους μετατρέψει σε παίκτες Α` Εθνικής στο μπέιζμπολ. Όσο ενδιαφέρουσα κι εμψυχωτική είναι η υπόθεση της ταινίας, παρόλα αυτά, η έλλειψη αληθοφάνειας της μετασχηματίζεται σε ένα αρκετά συμβατικό κι επιπόλαιο έργο. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και κακό.

Με τον Thomas McCarthy στο σενάριο και τον Craig Gillespie στη σκηνοθεσία, η ταινία, αν και διαθέτει πολλά στερεότυπα στην απεικόνιση της ινδικής κουλτούρας και ακολουθεί ένα πολύ παραδοσιακό μονοπάτι έχοντας πέσει θύμα του mainstream κινηματογράφου, εξακολουθεί και καταφέρνει να βρει την ψυχή της στη διαδρομή. Μπορεί η υπόθεση να μην εκπλήξει κανέναν, αλλά σε έναν μεγάλο βαθμό καταφέρνει να δώσει ανθρώπινη διάσταση στους χαρακτήρες της. Με τη βοήθεια της, κλασσικής μεν αλλά καλής δε, σκηνοθεσίας του Gillespie, οι χαρακτήρες καταφέρνουν και βγάζουν μια πολύ θελκτική γνήσια συγκίνηση.

Μεγάλο κομμάτι της δημιουργίας της οφείλεται στο καστ της. Ο Jon Hamm δεν παραδίδει οσκαρική ερμηνεία, αλλά τα καταφέρνει καλά ως ένας άνθρωπος που μαθαίνει τι πραγματικά έχει σημασία στη ζωή. Η Lake Bell είναι πολύ καλή προσφέροντας συγκινητικά λόγια ενθάρρυνσης για περισσότερες από μία φορές στην ταινία. Ο Aasif Mandvi προσφέρει άφθονη κωμική ανακούφιση, ενώ οι Bill Paxton και Alan Arkin είναι αχρησιμοποίητοι στους ρόλους τους. Μεταξύ όλων αυτών, όμως, τις καλύτερες ερμηνείες δίνουν οι Suraj Sharma, Madhur Mittal, και Pitobash ως Rinku, Dinesh, και Amit αντίστοιχα. Ο καθένας φέρνει μια πραγματική πολυπλοκότητα στον χαρακτήρα του και το κάνει εξαιρετικά καλά, με αποτέλεσμα να είναι οι πραγματικοί σταρ της ταινίας.

Συμπερασματικά, από τις μικρές λεπτομέρειες έως τις μεγάλες, όλοι βλέποντας την ταινία θα γνωρίζετε ακριβώς τι πρόκειται να συμβεί, αλλά ακόμα κι έτσι το «Χέρι του Ενός Εκατομμυρίου» είναι μια ταινία που σε κρατά εμπλεκόμενο και σε διασκεδάζει σε ολόκληρη τη διάρκεια της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου