Δευτέρα, 23 Απριλίου 2012

The Avengers [4/5]

Μετά από τις ως επί το πλείστον εξαιρετικές set-up ταινίες για όλους τους ήρωες της Marvel, η μεγαλύτερη πρόκληση για αυτήν την ταινία ήταν η σωστή αντιμετώπιση όχι ενός αλλά έξι χαρακτήρων. Ε λοιπόν, τα νέα είναι καλά. Τα κατάφεραν! Καιρό είχαμε να δούμε μια τόσο καλή, καθαρόαιμη περιπέτεια από εκείνες που μόνο το Χόλιγουντ ξέρει να φτιάχνει. Μια από τις καλύτερες ταινίες σούπερ ηρώων μέχρι σήμερα και μια από τις καλύτερες ταινίες δράσης στην πρόσφατη ιστορία. Τα εύσημα πρέπει να αποδοθούν σε όλους όσους εμπλέκονται στην δημιουργία της, με το έργο να αποτελεί ένα τρανταχτό παράδειγμα του πώς μια ταινία ποπ-κορν μπορεί και πρέπει να είναι.

Πρώτο και σημαντικότερο, το σενάριο είναι τέλειο. Εισάγει τους χαρακτήρες με μια σημαντική, αλλά μικρή σκηνή και στη συνέχεια τους τοποθετεί σε ζευγάρια σε διαφορετικές καταστάσεις, κυρίως αντιπαραθέσεις, για να διαμορφώσει τελικά μια ομάδα. Αυτές οι σκηνές είναι τόσο άριστα γραμμένες κι αστείες, που πραγματικά το απολαμβάνεις. 143 λεπτά περνούν σαν νεράκι, με σένα να αναζητάς την επομένη σκηνή δράσης με αγωνία. Σίγουρα υπάρχουν κάποιες μικρές «τρύπες» στο σενάριο ή ένα-δυο πράγματα που εμένα προσωπικά με ενόχλησαν, αλλά είναι τόσο μικρής σημασίας που δεν είναι άξια λόγου. Ένα σχόλιο μόνο για το 3D. Δεν είναι πάντα τόσο εμφανές σε όλη την ταινία, αλλά στις στιγμές που πρέπει, προσφέρει μερικές από τις ωραιότερες σκηνές 3D που έχουμε δει.

Ένα σφιχτοδεμένο fun σενάριο, λοιπόν, το οποίο είναι δίκαιο απέναντι σε όλους τους χαρακτήρες, δίνοντας τους ισάξιο ρόλο. Όλοι μα όλοι, ακόμα κι εκείνοι σε μικρούς ρόλους, έχουν σημασία. Έχουμε την πρώτη σωστή απεικόνιση του Hulk σε ταινία (επιτέλους), ανάπτυξη της Black Widow και του Hawkeye κι έναν κακό, τον Loki του Thor, που είναι πραγματικά κακός και σε κάνει να πιστεύεις ότι οι ήρωες βρίσκονται αληθινά σε κίνδυνο. Η ταινία ανυψώνεται ακόμα περισσότερο από τους ηθοποιούς. Όλοι τους εξαιρετικοί, αλλά για μένα την παράσταση κλέβουν οι Tom Hiddleston και Scarlett Johansson. Όσο για τον Joss Whedon, τα λόγια είναι περιττά. Δεδομένου ότι είναι σεναριογράφος και σκηνοθέτης του έργου, αυτό που καταφέρνει σου προκαλεί δέος. Είναι πραγματικά αδύνατο να μεταφέρω πόσο τέλεια επιλογή ήταν για αυτήν την ταινία.

Η αριστοτεχνική ταινία του Whedon είναι άξια ολόκληρης έκθεσης και όχι μιας σύντομης κριτικής. Με απλά και λίγα λόγια, αν θέλετε να ζήσετε μια πραγματικά θαυμαστή και διασκεδαστική κινηματογραφική εμπειρία, κάντε κράτηση εισιτηρίων, αγοράστε το ποπ κορν σας κι ετοιμαστείτε να εκπλαγείτε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου