Τετάρτη, 25 Μαΐου 2016

Neighbors 2: Sorority Rising [2.5/5]

Αναμενόμενα, μετά την εμπορική επιτυχία του πρώτου, το «Ανυπόφοροι Γείτονες 2» είναι γεγονός. Στη θεωρία, η σκέψη του να γυριστεί ένα σίκουελ, προκειμένου να ξαναεπισκεφτείς αγαπημένους χαρακτήρες, σε κάνει να ανυπομονείς καθώς είναι κάτι το θετικό. Δυστυχώς, όμως, τις περισσότερες φορές, και ειδικά σε κωμωδίες, το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό. Συνέχειες όπως τα «Ted 2», «Ηλίθιος και ο Πανηλίθιος Δίο» και τα δυο (!) σίκουελ του «Hangover» ήλθον, είδον και απήλθον αφήνοντας άσχημες εντυπώσεις. Ως εκ τούτου, οι ελπίδες για το «Ανυπόφοροι Γείτονες 2», που από την αρχή είχε χαρακτηριστεί ως περιττή συνέχεια, ήταν λιγοστές. Παραδόξως, όμως, αυτή η απροσδόκητα ανατρεπτική κωμωδία δικαιολογεί την ύπαρξή της.

Η κωμωδία αγαπά τη σύγκρουση, και μια βασική κινητήριος δύναμη του είδους είναι το χάσμα των γενεών. Χρησιμοποιημένο σε πλήρη ισχύ εδώ, το έργο θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι μια τιθασευμένη επαναδιατύπωση της πρώτης ταινίας. Συμβατική συνθήκη για σίκουελ. Αυτό όμως που στερείται από ουσία, το αναπληρώνει με μερικές λαμπρές στιγμές κωμωδίας, ενεργητικό ρυθμό κι απροσδόκητο βάθος. Εκείνο που κάνει την ταινία να ξεχωρίζει από τον προκάτοχό της, και από τις περισσότερες άλλες σχετικές κωμωδίες, είναι η λεπτότητα με την οποία ο σκηνοθέτης και οι σεναριογράφοι απεικονίζουν τον σύγχρονο φεμινισμό μέσα από μικρούς και μεγάλους, την ανδρική και γυναικεία φιλία, αλλά και τη σεξουαλικότητα ανδρών και γυναικών. Αντιμετωπισμένα με σεβασμό, δεν αποτελούν το βασικό στοιχείο των αστείων, με αποτέλεσμα το φιλμ να είναι ολωσδιόλου καίριο, επίκαιρο και έξυπνο. Είναι δύσκολο να φτιάξεις μια προκλητική κωμωδία με ισχυρή άποψη, αλλά το «Ανυπόφοροι Γείτονες 2» το καταφέρνει.

Όπως και στο νούμερο ένα, κωμικά το φιλμ είναι γεμάτο με χοντροκομμένες πλάκες, ακατάλληλες σεξουαλικές αναφορές και άφθονη χρήση ναρκωτικών. Ωστόσο, επειδή υπάρχει αυτή η πραγματική αίσθηση ότι το φιλμ ξέρει τι συμβαίνει στον κόσμο σήμερα σε σχέση με θέματα ισότητας των φύλων και ισονομίας, τα αστεία διαθέτουν ποικιλία και τα γέλια είναι άφθονα. Δεν πετυχαίνουν όλα τον στόχο τους, όμως συνολικά καθιστούν το «Ανυπόφοροι Γείτονες 2» μια άκρως διασκεδαστική συνέχεια με την οποία θα περάσεις μια ευχάριστη μιάμιση ώρα στην αίθουσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου