Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2014

Belle [3/5]

Αντίθετα με τη σωματική κακοποίηση που απεικονίζεται στο «12 Χρόνια Σκλάβος», αυτή η 18ου αιώνα ιστορία αντιμετωπίζει τα θέματα των φυλετικών διακρίσεων, της δουλείας και της κοινωνικής τάξης μέσα από το πρίσμα των νόμων, της ηθικής και των αποδεκτά κοινωνικών πρακτικών, σε μια εποχή που οι γυναίκες θεωρούνταν τα υπάρχοντα των ανδρών.

Βοηθούμενο από το ξεχωριστής ομορφιάς σκορ της Rachel Portman, το έργο της Amma Asante είναι μια απολαυστική ταινία εποχής εμπλουτισμένη με στοιχεία ρομαντικά, ενηλικίωσης και προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, το σενάριο της Misan Sagay υφαίνει μια πλούσια και σύνθετη αφήγηση που διερευνά τα δεινά μιας παράνομης νεαρής έγχρωμης γυναίκας, της οποίας ολόκληρη η ύπαρξη είναι μια αντίφαση.

Με την πραγματική βάση της ιστορίας να εξελίσσει ομαλά την πολυπλοκότητα του θέματος, η Asante ελέγχει την ένταση σε όλη την ταινία, προσθέτει έρωτες, ίντριγκες, κληρονομιές και σχόλια που κινούν το ενδιαφέρον του θεατή, χωρίς ποτέ όμως να ξεχνά το πολιτικά και ιστορικά σημαντικό σκηνικό της. Διατηρεί την εστίαση στην πρωταγωνίστρια χωρίς ποτέ να τη διαχωρίζει από την ευρύτερη εικόνα της κοινωνικο-πολιτικής ζωής γύρω της. Και είναι χάρη στη σταθερή σκηνοθεσία της που όλα τα διαφορετικά σκέλη ενώνονται σε μια απόλυτη ομοιομορφία, οδηγώντας το φιλμ σε μια συγκινητική κι άκρως δυνατή κατάληξη.

Τα όποια κενά της πλοκής (σαφέστατα υπάρχουν) καλύπτουν οι υπέροχες ερμηνείες. Με επικεφαλής την πολλά υποσχόμενη νεαρή ηθοποιό Gugu Mbatha-Raw, η οποία χωρίς αμφιβολία είναι η καρδιά και η ψυχή της «Belle», όλοι οι υπόλοιποι ηθοποιοί συνθέτουν ένα ταλαντούχο καστ, το οποίο είτε μιλάμε για νέα ταλέντα είτε για στιβαρά ερμηνευτικά ονόματα, όλοι τους διαπρέπουν.

Συνδυάζοντας την ατμόσφαιρα της εποχής, που προσφέρει ο εξαιρετικός σχεδιασμός παραγωγής, και την ανάδειξη της σκληρότητας των δομών του 18ου αιώνα σε θέματα ρατσισμού και σεξισμού, το «Belle» είναι μια αναμφισβήτητα σημαντική ταινία που προτείνεται ανεπιφύλακτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου