Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016

The Shallows [3.5/5]

Από τότε που ο Steven Spielberg παρουσίασε την πρώτη υδάτινη απειλή του κινηματογράφου με τα «Σαγόνια του Καρχαρία», οι κίνδυνοι που παραμονεύουν στο πέλαγος έχουν εμπνεύσει δεκάδες ταινίες, άλλες καλές, άλλες ικανοποιητικές και άλλες άθλιες.

Το «Σε Ρηχά Νερά» έρχεται να προστεθεί σε αυτό τον μακρύ κατάλογο ταινιών, και αν η ιδέα της «Gossip Girl» Blake Lively εναντίον ενός καρχαρία δεν σας τραβάει την προσοχή, τότε καλά θα κάνετε να αναθεωρήσετε, καθώς η ταινία είναι απολαυστικότατη αναβιώνοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπος το είδος. Διαθέτοντας ένα έξυπνα γραμμένο σενάριο από τον Anthony Jaswinski και το άγρυπνο μάτι του Jaume Collet-Serra στη σκηνοθεσία, το έργο είναι από εκείνα που καταστρέφουν έναν τέλειο αμμώδη παράδεισο, μετατρέπουν τα κρυστάλλινα γαλάζια νερά σε αιματοβαμμένα ύδατα και σε κάνουν να συνειδητοποιήσεις ότι είναι περιστασιακά ωραίο να παρακολουθείς μια ταινία απλά και μόνο για την απόλυτη διασκέδαση που σου παρέχει.

Το πώς και το γιατί της πλοκής είναι εξαιρετικά κοινό, κλισέ και άνευ σημασίας. Εκεί που η ταινία πετυχαίνει διάνα είναι στο γεγονός ότι αγκαλιάζει τη διασκέδαση του είδους, χωρίς ποτέ να ξεχνάει ότι πρόκειται για ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ που χτίζει σιγά-σιγά την ένταση και την απογοήτευση για μια κατάσταση που φαίνεται τόσο απλή, αλλά και τόσο αδύνατη να λυθεί. Τα αφρώδη κύματα που λαμποκοπούν στο φως του ήλιου και το τροπικό δάσος που καλύπτει τις ορεινές περιοχές ζωγραφίζουν ένα γραφικό τοπίο, και οι κοραλλιογενείς ύφαλοι δημιουργούν μια ατμόσφαιρα που σε ρουφάει προετοιμάζοντάς σε για μια αναπόφευκτη επίθεση καρχαρία.

Στη δημιουργία του απαραίτητου κλίματος βοηθάει εξαιρετικά και το γεγονός ότι το σενάριο δεν αναλώνεται σε περιττό δράμα και συναισθηματικές εκρήξεις. Τέτοιες στιγμές υπάρχουν, αλλά ποτέ δεν είναι κάτι περισσότερο από τη συνηθισμένη προσωπική διαδρομή του ήρωα μέσα από την οποία θα δεθούμε μαζί του. Προς τιμήν της η Lively, το γνωρίζει αυτό και υποδύεται την ηρωίδα με τέτοιο τρόπο που μας συνεπαίρνει. Είναι αστεία, είναι απελπισμένη, είναι θυμωμένη και φυσικά είναι και πολύ όμορφη. Χάρη σε αυτήν, ο κίνδυνος είναι τόσο ζωντανός και σοβαρά παρουσιασμένος, σε σημείο όπου δεν θέλεις πραγματικά ο καρχαρίας να κερδίσει.

Φυσικά, μην περιμένετε την πιο ρεαλιστική μάχη μεταξύ του ανθρώπου και της μητέρας φύσης. Η ηρωίδα και ειδικά οι λίγοι δεύτεροι χαρακτήρες παίρνουν τις συνήθεις αναμενόμενες χαζές αποφάσεις που ναι μεν αποσπάσουν την προσοχή στα σημεία, αλλά όχι πολύ. Στα 87 λεπτά διάρκειας του, το «Σε Ρηχά Νερά» είναι ένα φοβερά διασκεδαστικό θρίλερ που θα σας κρατήσει στην άκρη του καθίσματός σας, παρασύροντας σας στην τρέλα μιας ταινίας για την επίθεση ενός καρχαρία, ζητώντας από εσάς μόνο να απολαύσετε τη βόλτα. Αγοράστε τα ποπ-κορν σας, λοιπόν, και μπείτε άφοβα στην αίθουσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου